Mimarlık ofisleri

Mimarlık ofisinde sadece mimarlar çalışmaz. Sanılanın aksine inşaat mühendisleri, makine mühendisleri, elektrik mühendisleri, teknikerler de ofislerde iş bulma imkanına sahip olmaktadırlar. Bu ofisler yapacakları projelerin en detaylı yerine kadar kendileri yapmaktadır.

Mimarlık ofisleri son dönemde oldukça popüler olan iş yerleridir. Bu ofisler bünyesinde mimarlık ile ilgili alanları kapsamaktadır. Mimarlık ofislerinin en önemli noktası inşaat sektörüdür. Mimarlık ofisinde bu sektör ile ilgili bütün düzenlemeler yapılmaktadır. Çizilen projeler, planlar, inşaatlarla ilgili her türlü programlar mimarlık ofislerinde şekillenip sahada icraata geçilir. Bu yüzden iyi bir mimarlık ofisinde bunu yapacak ekibe ihtiyaç vardır. Mimari tamamıyla çevreseldir. Bu yüzden mimarlık firmaları için çevrede bu konu da çok önemli bir etmendir. Ayrıca mimarlık ofisleri bütün bir çevreye etki sağladığı, başka sektörleri de işin içine aldığı için kazanç bakımından da oldukça üst seviyede kazanç sağlanan mekanların başında gelir. İyi bir mimarlık ofisi oldukça yüksek bir kazanç elde eder.

Mimarlık ofisi açmak o kadar kolay bir işlem değildir. Özellikle deneyimli ve sahada çalışmış bir mimar olmak, iyi bir iş çevresine hâkim olmak ve sermaye olarak yeterli miktarda paraya sahip olmak gereklidir.

Mimarlık ofisinde sadece mimarlar çalışmaz. Sanılanın aksine inşaat mühendisleri, makine mühendisleri, elektrik mühendisleri, teknikerler de ofislerde iş bulma imkanına sahip olmaktadırlar. Bu ofisler yapacakları projelerin en detaylı yerine kadar kendileri yapmaktadır. Sadece çizim değil, projeye dair her ayrıntı bu ofislerde gerçekleşmektedir. Mimarlık ofisleri birden fazla mühendislik alanını bünyesinde barındırdığı için haliyle kazançlar da o nispette yüksek olmaktadır. Tabi bu giderlerinde bir hayli yüksek olacağı anlamına da gelir. Bu yüzden henüz mesleğin başındaki mimarlar için bu ofisleri kurmak biraz hayaldir. Fakat son dönemde yeni mezunlarda kendi ofislerini kurmak adına birçok araştırma yapmaktadır. Yeni mezun mimarların mimarlık ofislerinde çalışıp deneyimli olmaları ve mimarlık ofislerinin yürütülmesinde fikir sahibi olmaları açısından önemli rol oynamaktadır.

Dünyanın en büyük mimarlık firmalarından bazıları aşağıdaki gibidir.
  1. Gensler(ABD)
  2. Nikken Sekkei(Japonya)
  3. AECOM (ABD)
  4. Perkins + Will(ABD)
  5. HDR(ABD)
  6. IBI Group(Kanada)
  7. Woods Bagot(ABD)
  8. HOK (ABD)
  9. Aedas(Çin)
  10. DP Architects(Singapur)

Mimarlık Ofisleri Nedir? Ne İş Yapar?

Mimarlık ofisleri birçok işi aynı anda yapmaktadır. Bu ofisler ne kadar çok proje alırsa o kadar çabuk büyürler. Bu ofislerde inşaat projelerin ruhsat işlemlerinden inşaatın takibi, tasarımı, projelendirilmesi, mevzuata uygun yapılması ve projenin çizilmesi alanlarında mimarlık ofisleri işin başında oluyor. Yapılan işlerin farklı sektörlerde olması bu ofisler için hem çok iyi hem de çok maliyetli olmaktadır. Aynı zamanda mimarlık ofisleri bünyesinde bulunan farklı branştaki mühendislerle inşaatların her türlü ihtiyacı için kontrol, takip ve danışmanlık hizmeti de vermektedir. Bu sebeple mimarlık ofisi kendi alanında oldukça etkili bir ofis olarak hizmet göstermektedir.

Son dönemlerde çok fazla mimarlık ofisi açılmaktadır fakat çoğu belli bir süre sonra piyasadan silinmektedir. Bunun sebebi çok detaylı işlerin olması ve yeterli proje gelmemesidir. Piyasada iş yapan mimarlık ofisleri ise yeterli donanıma sahip oldukları için yüklü bir kazanç sağlamaktadır.
İş planı oturmuş ve elemanları tam olup her alanda hizmet vermeye hazır bir mimarlık ofisinin aylık kazanç miktarı ise 50 bin TL ve daha yukarılar olabilmektedir. Çünkü yapılan bütün iş ve işlemler yüklü meblağlar gerektiren işlemlerdir. Gerek inşaat mevzuatında gerekse mimarlık alanında gerekli olan bütün bilgi ve belgeler parayla alınabilmektedir. Bu yüzden iyi bir kazanç sağlamak isteyen mimarlık ofisleri sektöre oldukça hakim olan firmalardır.

Mimarlık Ofislerinde Bulunması Gerekenler Nelerdir?

Mimarlık ofisi, bir projenin yapıldığı, çizildiği, detaylarının konuşulduğu ve hayata geçirildiği alanlardır. Kısaca Mimarlık ofisi mimar ve mühendislerin çalışmalarını dikkatli ve özenli bir şekilde yaptıkları mekandır. Bu yüzden her türlü alet ve malzemenin tam olması gerekmektedir. Özellikle projenin ilk aşaması bu konuda çok önemlidir. Detayların kaba taslak çizilmesi için ihtiyaç duyulan teknik aletler mutlaka ofiste bulunması gerekir. Bu malzemelere bakacak olursak, bilgisayar, masa ve sandalyeler, duvarlarda panolar, aydınlatma lambaları, çizim ekipmanları, küçük bir mutfak veya çayhane diyebiliriz. Fakat bu ekipmanlar arttırılabilir. Eğer iyi bir mimarlık ofisi istiyorsanız güzel, kaliteli ve işlevsel bir mekâna ihtiyacınız vardır. Kısaca bakarsak mimarlık ofisinde işlerin yürümesini sağlayan her türlü alet ve malzemeye ihtiyaç vardır. Bu yüzden bu malzemelerin ofiste olması zorunluluktur.

Mimarlık ofisinde malzemeler kadar ofisin tasarımı da önemlidir. Bir proje yaptıracak olan kişilerin bu ofisi ziyaret edeceği unutulmamalıdır. Mimari bir görsel sanattır. Bu yüzden ziyaretçiler yaptırmak istedikleri projeyi seçen ofisleri ziyaret eder. Dış mekana, uyuma, mimariye, ofis içine dikkat eder. Bu dönemde iyi mimarlık ofisleri tasarım olarak da diğer mimarlık ofislerinin önündedir.

Mimarlık Ofisi Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Mimarlık ofisi açmak sanılanın aksine zor bir süreçtir. Hem maddi hem manevi anlamda sıkıntılı bir dönemi ifade eder. Bu süreçte en iyi tavsiye piyasaya hâkim olmaktır. Mimarlık ilk olarak çevreye hâkim olmaktır. Mimar olan insanlar deneyimli birer mimar olmalı ve ardından güzel bir çevre oluşturduktan sonra böyle bir atılım gerçekleştirmelidirler. Çünkü bu süreç yıpratıcı bir süreçtir. Ofisin piyasada duyulması, proje alması da zamanla alakalıdır.

Mimarlık ofisi açmak şahıs ve şirket adına mümkündür. Ancak gerekli prosedürler her ikisi için farklılık göstermektedir. Şahıs olarak ofis açmak isteyenler noter onaylı kimlik sureti, imza beyannamesi, ikametgâh ve kira-tapu belgesiyle müracaat edilerek vergi levhası alabilirler.

Şirket olarak mimarlık ofisi açmak isteyenler ise şirket müdürleri tarafından imzalanmış dilekçeyle başvurmaları gerekiyor. Kuruluş bildirim formu, mimarlar odası belgesi, ortaklar varsa ıslak imzalı sözleşme belgesi, ticaret sicil gazetesi ilanı, ofisi müdür yönetecekse müdürün imza beyannamesi gibi belgelerle ofis açmak mümkün oluyor. Mimarlık ofisi için genel izin ve başvurular belli prasürlerden geçer. Vergi Dairesi, şahıs işletmeleri için seçmeli olarak ticaret ya da meslek odası, sermaye şirketleri için ticaret odası başvurusu yapılması gerekmektedir. Ayrıca eğer personel çalıştırılacaksa SGK başvuruları yapılmalı ve işyeri Ruhsatı belediyeden izin alınmalıdır.

  1. Vergi Dairesi
  2. Sosyal Güvenlik Kurumu
  3. Belediye
  4. Ticaret Odası / Meslek Odaları
Kuruluş Sonrası Maliyetler

Mimarlık ofislerinin maliyetleri de oldukça fazladır. Bu yüzden belirli bir sermaye olduktan sonra bu ofisi açmak çok daha avantajlı olacaktır. Mimarlık işi yapacak şirketlerin genel anlamda katlanacakları maliyetler az çok bellidir. Bu maliyetler firmanın kar – zarar ve iş hacmine göre farklılık göstermektedir.

  1. Her ay KDV verilmeli
  2. Her ay çalışanınız var ise sigorta primi verilmeli
  3. Üç ay da bir ya da aylık Stopaj parası
  4. Her ay BAĞKUR priminiz olmalı
  5. Üç ay da bir Geçici Vergi
  6. Yıl da bir Yıllık Gelir Vergisi ya da Kurumlar Vergisi ödenmeli
  7. Aylık Mali Müşavir Ücretleri
  8. Yıl da bir kez yasal defter tasdikleriniz olmalı
  9. Yıl da bir ya da iki meslek odası üye aidatlarınız.

Mimarlık Ofisi Açarken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Mimarlık ofisi açmanız için öncelikle belirli bir tecrübeye ve donanıma sahip olmak gerekir. Ofis açmak kolay olsa da bunu devam ettirmek önemlidir. Yapılacaklar, prosedürler kısa sürede hayata geçer ve maliyetler ofise göre değişmektedir.

Öncelikle firmanın kurumsal bir kimliği olmalıdır. Bunun için iyi bir isim, iyi bir logo ve belki slogan ile web sitesi ve kartvizit basma işlemi yapılmalıdır. Bu işlemler mali olarak az olsa da en fazla düşüneceğiniz kısımdır. Çünkü firma ismi sizin için en zor kısımdır. Dikkat çeken, kolay ve unutulmayan bir isim bulmak gerekir. Bunun için bir ajansla çalışabilir ya da etrafınızdaki kişilerden yardım alabilirsiniz. Bu süreci atlamak sizleri bir hayli rahatlatacaktır. Bu kısma kadar mali olarak çok zorlanmayacaksınızdır. Bu aşamada reklam her şeydir. Bu da sosyal medya aracılığı ile olacaktır. Şirket sosyal medyası hazırlanıp burada dikkat çeken paylaşımlar yapmak bu adımda önemlidir. Bunu yapmak sizleri birkaç adım öne çıkaracaktır.

Gözde mekanlar ofis için önemlidir.

Diğer bir aşama ise ofis tutma işlemidir. Ofis tutmakta çok önemlidir. Kiralar ofisin boyutuna göre değişkenlik gösterebilir. Ofisin konumu ise buradaki en hayati detaydır. İşlek ve ayak altı bir yer olması müşteri kazanmak açısından çok önemlidir. İşinde iyi olan mimarlık ofisleri genelde şehrin en gözde, işlek ve zengin kesiminde yer almaktadır.

Ofis tutma işlemi de gerçekleştikten sonra geri kalan kısım ise evraklar ve devlet dairelerinde geçen işlemlerdir. Bunun için Maliyeye kayıt olmanız, mimarlar odasına kayıt olmanız gerekmektedir. Eğer ki kendi şirketinize ait bir uygulamada yapacaksanız Ticaret Odasına kayıt olmanız gerekmektedir. Bu sürecin nasıl işleyeceğini muhasebeciniz, mimarlar odası ve deneyimli olan çevrenizden rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Diğer önemli aşama ise malzeme kısmı. Bu kısım maalesef ki masraflı bir kısımdır. Fakat ilerleyen süreçte hep gereken ve zorunlu olan bir kısımdır. Kaliteli ürün kullanmak, iyi bilgisayarlara sahip olmak sizi zamanla daha iyisi yapacaktır. 3D modelleme ve rötuş programlarıyla beraber ofis yazılımlarını da bunlara ekleyebiliriz. Daha sonrasında ise ofiste çalışacak teknik insanlar kısmıdır. Daha sonrasında zamanla ofisinizde çalışacak mühendisler, mimarlar, stajyerler, inşaat uzmanları, bilgisayar uzmanları olacaktır. Bu durum ofisinizin sağladığı kazançla beraber artacaktır. Bütün bu aşamalardan sonra kaba taslak bir sermaye incelemesi olursa, bir mimarlık ofisi açmak istediğinizde gözden çıkarmanız gereken meblağ en az 20.000 TL – 35.000 TL ve en fazla (tabi sınırı olmamakla beraber) aşağı yukarı 60.000 TL – 85.000 TL arasında olacaktır. Tabi bu fiyatlar sadece bir tahmindir. Her yıl bu ücretler değişmektedir. Ayrıca bu maliyetler şehirden şehire de büyük farklılıklar gösterir.

Mimarlık Ofisleri için Küçük Tavsiyeler

Aynı zamanda mimarlık ofislerini ilk açtığınızda belli bir süre iş yapmayacağınıza hesaplamanız gerekmektedir. Mimarlık ofisleri zamanla iş yapar ve piyasada tanınır hale gelir. Bu yüzden proje almaya başlamak biraz zaman alabilir. İş beklemek yerine bu dönemde piyasada bol bol iş aramalısınız. Yani en az portfolyonuzdaki projelerin sayısı kadar müteahhit veya iş veren bir çevreye sahip olmalısınız.

Özellikle ilk yıllarda destek alabileceğiniz çevre ve arkadaşlarınızda sizin için önemli bir adımdır. Deneyimli bir çevre sizin ve ofisinizin gelişmesi ve büyümesi için çok avantajlıdır. Bütün bunların yanında ve en önemlisi kendinize olan inancınızdır. Eğer kişi yapabileceğine inanıyor ise bu sizi ileriye taşır. Bu yüzden bu sektörde bu atılımı yapacak kişilerin öncelikle kendilerine ve deneyimlerine güvenmeleri gerekir. Daha sonrasında adımları takip ederek piyasaya girebilirler.

Mimarlık ofisimizden profesyonel hizmet almak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Leave a Comment